FAQ: vanliga frågor

Hanna besvarar vanliga frågor om Ljus som varit dolt

IMG_0517
Hanna signerar Ljus som varit dolt

Vad betyder det som du skrev i min bok när du signerade den?

Jag brukar skriva “Te ad circulum move!” vilket också står på startsidan till lianne.se. Orden är på latin och svaret på gåtan återfinns i slutet av första kapitlet i Ljus som varit dolt. Det är den trollformel som Angelou uttalar över Lillevi och Lianne som förflyttar dem till Den Goda Cirkeln. Han säger Eos ad circulum move! – Förflytta dem till Cirkeln! När jag signerar en bok brukar jag alltså kasta samma trollformel över dig, för att du ska komma till den magiska värld där boken utspelar sig.

Är serien självbiografisk?

Nej, absolut inte! Inget av det som händer i boken har hänt på riktigt. När det står i tidningen om min magiska barndom som blivit böcker, handlar det om att jag började hitta på historien som blev Berättelsen om Lianne redan när jag var liten. Därför har jag levt med Lianne, Shomin, Iam, Jonna, Rasim, Madlinna, Lillevi, Jättemaran, Tornquist och alla de andra väldigt, väldigt länge. Men ingen finns på riktigt och boken är påhittad – hur mycket jag än önskar något annat.

Vad menas med portalfantasy?

Portalfantasy är en sorts fantasisaga som börjar i vår värld och sedan fortsätter i en annan. Magin träder in i boken på grund av denna förflyttning som sker genom någon sorts portal. I Narnia är det ett klädskåp, i Harry Potter är det på en tågstation och Lianne reser genom ett träd. Utan portalen, inget magiskt äventyr i den här genren. Eftersom den vida eken inte bara är portalen till Den Goda Cirkeln, utan dessutom Advels riksvapen som också sitter på Liannes skoluniform, fick det tjäna som avsnittsavdelare genom hela boken. Vad som kommer stå som symbol för andra boken hemlighåller jag så länge.

Vem har hittat på allt latin i boken?

Det har jag. Jag är gymnasielärare i svenska och latin och har alltså studerat latin i flera år på Göteborgs Universitet. Latin är jättekul att läsa eftersom det ger stor förståelse för språkhistoria och språkförändring och dessutom får man grotta ner sig i tvåtusen år gamla texter och lära känna människorna i antikens Rom. Tyvärr har jag ingen tjänst som latinlärare eftersom för få elever väljer att studera detta oerhört intressanta språk, och vet ni vad som händer med ett språk man inte använder? Man glömmer lite. Därför har jag bett Sara Erhling, fil. dr i latin på Göteborgs Universitet att korrekturläsa (alltså, rätta) det latin som jag skrivit. Jo. Ett och annat ord hade väl hamnat i fel form.

Framsidan till första boken i Berättelsen om Lianne

Omslaget är så fantastiskt vackert – men är det en porträtt av dig?

Inte alls! Lianne må ha samma ögonfärg som jag, men hon är inte en variant av Hanna. Lianne är sin egen. Från början var hon baserad på min syster Anneli, men hon har växt ur leken och skapat sin egen historia.

Hur många böcker finns i serien?

Fyra böcker är det, allt som allt, men sista boken är utgiven i två volymer. I andra boken har Lianne hunnit bli fjorton-femton år, i tredje boken är hon tjugoett och i de två sista volymerna är hon trettiotvå.