Skrivartips

SAMSUNGOftare och oftare får jag frågor om skrivartips. Många skriver och drömmer därute och mejlar och hör av sig. Hur ska jag fortsätta med mitt manus? Vad borde jag förändra? Har du goda råd?

Därför samlar jag nu blogginlägg med skrivartips. Många timmar har jag lagt på att formulera redigeringsråd, tankar kring skrivprocess och verktyg som underlättar förståelsen för hantverket. Dessa inlägg uppskattades när de postades och kan säkert glädja fler. Jag säger inte att jag har alla svar – långt ifrån – men jag presenterar här några nycklar som kan sätta igång diskussioner av värde.

Historia vs Berättelse: jag reder ut begreppen VAD och HUR i en bok och diskuterar vilket av de båda som bör vara starkast. Vilket är du bra på och vad behöver du bli bättre på?

Att trappa upp en val: grundläggande tankar kring dramaturgi och några nya idéer om hur du kan se på textens stegring.

Romananalys som skrivarverktyg: jag går igenom litteraturvetenskaplig terminologi och hur begreppen kan förhöja hur vi arbetar med texten.

Att våga löpa linan ut: om Tjekovs gevär (plantering) och att våga döda karaktärer.

Gepetto kontra Gollum: Om att våga släppa sin text till andra.

Vikten av att välja sin berättare: jag reder ut alla sorters berättare och hur de påverkar din historia. Har du valt rätt berättare till din text?

Att lägga ut spår: tankar kring plantering i sin historia, både de som leder läsaren mot upplösningen och de som förleder läsaren åt fel håll. Med flit.

Ord som berikar ett språk – eller sänker det: om fällor och onödiga ord som bör redigeras bort.

Låt oss tala perception: hur uppfattar läsaren det du skriver? Hur vill du att det ska uppfattas?

Vikten av bollplank: vågar du visa din text för andra? Tar du in den kritik du får?

Vill du ha mer? Vill du att jag kikar på just ditt manus och ger kommentarer som tar dig framåt? Jag utför lektörsläsningar. Du kan läsa mer om det här. Är du ung med författardrömmar? Missa inte #VilseVerkstan!